Belfort van Sluis

Groote Markt 1, 4524 CD Sluis Nederland

Onze generale repetitie

Bezoek in februari 2018

Een mooie ontmoeting

Een onverwachte ontmoeting valt ons echter ten deel wanneer wij de zolder van het stadhuis betreden. Het blijkt Noël Reynders te zijn, de voormalige stadsbeiaard van Sint-Truiden…

Belfort van Sluis

Beknopte geschiedenis:

Wanneer de bouw van het belfort van Sluis precies is begonnen is niet helemaal duidelijk. 1375 wordt genoemd maar ook 1382 en 1386. In 1382 gaf Graaf Lodewijk van Male, de laatste autonome graaf van Vlaanderen, opdracht om Sluis te versterken. In 1386 komt Sluis in bezit van Filips de Stoute (zijn latere schoonzoon) die de versterkingen nog verder zal uitbreiden. De bouw van het belfort, toen nog onder de naam poorthuis zal ergens in die periode van start zijn gegaan. Aan de noordzijde werd er tegelijk een schepenhuis gebouwd. In 1393 werden ze door brand geteisterd en het schepenhuis werd onmiddellijk hersteld. Het poorthuis pas in 1423. De schepenzaal werd in dat jaar overgebracht naar het poorthuis. Het schepenhuis is nog een tijd in gebruik geweest als waag en werd in 1798 gesloopt.

Er zijn twee belangrijke gebeurtenissen die zich in het belfort afspeelden. In 1430 werd er het huwelijk voltrokken tussen Filips de Goede en Isabella van Portugal en in 1468 vond er de verloving plaats van Karel de Stoute met Margareta van York.

Het poorthuis werd gerestaureerd van 1894-1904, doch verwoest tijdens de geallieerde bombardementen van 11 oktober 1944.  Hierbij ging het stadsarchief en een groot aantal kunstschatten verloren.

Het belfort werd herbouwd van 1956-1960 als enige van de historische gebouwen in het centrum van Sluis. Ook de klokkenman Jantje van Sluis werd weer op de toren geplaatst.

Jantje van Sluis mag zich de oudste klokkenist van Nederland noemen. Het is een houten beeld dat mogelijk is gemaakt door ene Jacob van Hu(u)se. In 1424 werd hij in een van de boogvensters werd geplaatst. Deze mechanische ‘clochemans’ zorgen ervoor dat elk héél en half uur de voorslag van de stadsklok weerklinkt.

Oorsprong:

Gebouwd: 

Bouwmateriaal:

Stijlperiode:

Hoogte:

Aantal tredes:

Toegankelijk:

1382

1423

natuursteen

90

in combinatie met een bezoek aan het museum

Openingstijden

1 oktober tot en met 31 mei van woensdag t/m zondag van 13.00 tot 16.30 uur.
Op maandag en dinsdag is het museum gesloten.

1 juni tot en met 30 september van maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 16.30, zondag van 13.00 tot 16.30 uur.

Entree mogelijk tot 16.00 uur.

Informatie

Museum Het Belfort

Bel: +31(0)117 461 700

Mail: sluis@vvvzeeland.nl

Website: belfortsluis.nl

Overnachtingsmogelijkheden in Sluis

Onze voorpret bestaat voor een deel uit het boeken van een accommodatie. Het combineren van een bezoek aan een belfort met een overnachting in de buurt ervan maken voor ons de beleving compleet en biedt ons meer tijd om informatie te verzamelen.

Hotel-Restaurant de Dikke van Dale

Hotel-Restaurant Dikke van Dale biedt kamers in een gerestaureerd klooster uit de 19e eeuw, op slechts 450 meter van het historische centrum van Sluis….

Rivers Hotel

Rivers Hotel ligt in Sluis, op 16 km van Brugge en biedt een zonneterras en uitzicht op de rivier. Voor een drankje kunt u terecht in de eigen bar. Op 5 minuten….

Hotel Sanders de Paauw

Hotel Sanders de Paauw ligt in Sluis, een klein dorpje in het uiterste zuidwesten van Zeeland. Het heeft een Frans-Belgisch restaurant en kamers met WiFi….

Hotel De Elderschans

Hotel De Elderschans ligt in een klein bos in Aardenburg en heeft een sauna, een fitnesscentrum, en een terras. U hebt uitzicht op de tuin en WiFi in alle ruimtes….

Hotel Le Provencal

Hotel Le Provencal ligt in Sluis en beschikt over een leuke lounge, een tuin, een terras en WiFi in alle ruimtes. Er is parkeerplek bij de accommodatie….

8 Jonkvrouw Geilstraat

8 Jonkvrouw Geilstraat ligt in Sluis en biedt gratis fietsen, een leuke lounge en een tuin.Het vakantiehuis beschikt over een barbecue en een terras….

Zeeuws Atelier

Het Zeeuws Atelier is een vakantiehuis in Sluis, op de grens van Sint Anna ter Muiden, op 15 km van Brugge. Het huis biedt uitzicht op de tuin en de velden….

B&B Veerhoeve

B&B Veerhoeve ligt naast een boerderij in het landelijke gebied van Veerhoeve en vlak bij de snelweg N253. Deze bed & breakfast biedt een ruime kamer met ….

De Lindenhoeve Lodge

De Lindenhoeve Lodge ligt in Sluis, op 16 km van Brugge. Het hotel beschikt over een speeltuin en biedt uitzicht op de tuin. U kunt lekker eten in het eigen restaurant….

Eten en drinken

Tijdens ons bezoek aan Sluis hebben wij spontaan enkele lokalen bezocht om ook voor de innerlijke mens te zorgen. Heb je nog een toevoeging of een absolute tip waar een bezoek aan Sluis culinair mee opgeluisterd dient te worden stuur dan een bericht naar: info@belforten.com.

1. Hotel de Elderschans

Nadat de ober had gezegd dat hij eigenlijk Elvis was en al jaren in Hotel de Elderschans werkte, hebben wij niet meer zo op het eten gelet. De avond die zich vervolgens ontspon was even verrassend als het eten en geweldig leuk!

Hotel de Elderschans

2. Hart van Sluis

Hart van Sluis is een veelzijdig horecabedrijf aan de Groote Markt, tegenover het historische stadhuis, het belfort. Er is een kleine kaart voor de lunch en tussendoortjes, een assortiment aan zoetigheden voor bij de koffie, hapjes voor bij de borrel en een uitgebreide a la carte kaart voor het diner.

Hart van Sluis

3. Bistro De Smoef

Tijdens ons bezoek stond er een prima biefstuk op de menukaart. Vriendelijke bediening en de prijs/kwaliteit verhouding is prima!

Website Bistro De Smoef

De drie recentste berichten

Op deze pagina hebben wij alle relevante informatie voor een bezoek aan dit belfort verzameld. Om dit actueel te houden zijn wij continu op weg naar één van de 56 belforten die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan. Hieronder de recentste toevoegingen.

De draak van Ieper

De draak van Ieper

In het kader van de restauratie van het belfort van Ieper is de draak van de staak gehaald. Ook Magriet, zoals ze sinds dit jaar heet, wordt gerestaureerd.

Last Post onder de Menenpoort

Last Post onder de Menenpoort

Het eerste waar Reijer over begon toen het plan was opgevat om naar het belfort van Ieper te gaan was het bijwonen van de Last Post ceremonie onder de Menenpoort. Je kunt eigenlijk Ieper niet bezoeken zonder deze ceremonie bezocht te hebben.