Belfort van Lo

Markt 1, 8647 Lo-Reninge België

Omhoog in het befort

Bezoek in december 2019

Slapen in een belfort!

Bij het plannen van de trip stond meteen één ding vast: we zouden dit keer slapen in een belfort. Hoe leuk is dat! Onze interesse ging daarbij speciaal uit naar de glas-in-lood ramen van Camille Wybo. Daarnaast ligt Lo-Reninge ook nog eens mooi centraal tussen de belforten van Diksmuide, Ieper en Roeselare…

Stadhuis en Belfort van Lo

Beknopte geschiedenis:

Het besluit tot de bouw van het belfort werd genomen in 1562. Het is onderdeel van het stadhuis dat in 1565 en 1566 is gebouwd ter vervanging van het oude stadhuis. De meestermetselaar was Joos Staesin uit Ieper. In het nieuwe belfort kwamen de stadsklok te hangen en een klein beiaard dat al vanaf 1525 in Lo te horen was. Dit eerste beiaard van Lo uit 1525 werd in 1527 nog eens uitgebreid met zeven klokken in 1527. Na 1753 is er niets meer terug te vinden over het beiaard en aangenomen wordt dat de Fransen bezetters er destijds muntstukken van hebben gemaakt. Bij het herstel werd er een verdieping aan het stadhuis toegevoegd en werden op de eerste verdieping glas-in-lood ramen geplaatst van Arthur Wybo.

Restauraties

Het stadhuis en belfort zijn tussen 1842 en 1849 voor het eerst gedeeltelijk gerestaureerd. In 1906 was de tweede restauratie. Hier heeft Lo net lang kunnen genieten want in de Eerste Wereldoorlog raakte de stadhuis en het belfort zwaar beschadigd. De top van het belfort had een voltreffer gekregen en de top lag er compleet vanaf. Al snel na de oorlog werd gestart met de wederopbouw. De laatste restauratie was van 1970 tot 1974.

Hotel- restaurant

Tot de restauratie van 1970 had het gebouw de gecombineerde functie van stadhuis en café. Daarna is het pand, dat nog steeds eigendom is van het stadsbestuur, gebruikt als hotel restaurant. Eind november 2018 droegen de toenmalige uitbaters, mevrouw B. Florizoone en de heer S. George de zaak over aan de heer C. van der Schaeghe. Zij hadden op dat moment maar liefst 35 jaar voor hun gasten gezorgd.

Nieuw beiaard

In mei 2008 is een nieuw beiaard feestelijk in gebruik genomen. Lo was totdat moment het enige belfort op de werelderfgoedlijst dat geen beiaard had. Het is geïnstalleerd door de firma Clock-o-Matic. Het beiaard wordt elektronisch bediend en kent 27 melodieën. Een ervan is het melodietje van Sjamele Djoos, een lokale bekendheid. Deze melodie is net als de andere liedjes ingespeeld door beiaardier Ludo Geloen uit Ieper en klonk als eerste bij de ingebruikname.

Bronnen: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Stadhuis van Lo [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70054 (Geraadpleegd op 25-01-2020) en Blog: Les Beffrois, Les Peroons & Les Rolands {online} http://beffrois.blogg.org/ 

Kenmerken:

Oorsprong:

Gebouwd:

Bouwmateriaal:

Stijlperiode:

Hoogte:

Toegankelijk:

1562

1565-1566

baksteen

renaissance

37 meter

toegankelijk via het hotel

Openingsuren

Sluitingsdagen: maandagavond, dinsdag en woensdag

Informatie

Hotel Restaurant Stadhuis

Bel: +32 (0)58 28 80 16

Mail: info@stadhuis-lo.be

Overnachtingsmogelijkheden in Lo en omgeving

Hotel Restaurant Stadhuis

Slapen in een belfort, hoe leuk is dat. In Lo kun je dit beleven in Hotel Restaurant Stadhuis. Naast prettige kamers heeft het restaurant een mooie menukaart.

Hotel Oude Abdij

Hotel Oude Abdij beschikt over een restaurant, een bar, een gemeenschappelijke lounge en een tuin in Lo-Reninge. Er is een terras en u kunt gebruikmaken …

Novotel Ieper Centrum

Het Novotel Ieper Centrum ligt midden in het historische Ieper, en biedt u 24 uur per dag roomservice. Op loopafstand vindt u het In Flanders Fields Museum en de Menenpoort….

Eten en drinken

Tijdens ons bezoek aan Lo hebben wij spontaan enkele lokalen bezocht om ook voor de innerlijke mens te zorgen. Heb je nog een toevoeging of een absolute tip waar een bezoek aan Lo culinair mee opgeluisterd dient te worden stuur dan een bericht naar: info@belforten.com.

1. Hotel Restaurant Stadhuis

Centraal gelegen op de markt in Lo-Reninge, bevindt zich het oude stadhuis en belfort anno 1566 in Vlaamse renaissancestijl, thans ingericht als hotel-restaurant en privé-familiesauna. Op het moment van ons bezoek is de nieuwe eigenaar een goed jaar bezig om het restaurant en het hotel te moderniseren. Het ontbijt dat er wordt geserveerd is uitgebreid en alles is zo vers als je het maar wenst. Super lekker ontbeten!

Website Hotel Restaurant Stadhuis

2. Bezoekerscentrum Jules Destrooper

Als je dan toch al in Lo bent… Jules Destrooper, een jonge bakker, opende op 8 augustus 1885 een bakkerij in Lo, Luilekkerstad van Vlaanderen. In het bezoekerscentrum wandel je door het rijke verleden van Jules Destrooper en kom je te weten hoe de koekjes precies gebakken worden. Je komt alles te weten over de oude familierecepten en je krijgt natuurlijk ook de gelegenheid om het koekjesgamma uitgebreid te proeven.

Website Bezoekerscentrum Jules Destrooper

3. Café de Engel

Er is ’s avonds niet veel te doen in Lo voor wie nog iets later op de avond een pintje wil vatten. Vlak bij de Westpoort waar volgens de Julius Caesar zijn paard ooit heeft vastgebonden aan de nu nog aanwezige taxusboom is Café de Engel een oase van gastvrijheid. De waardin is bijzonder vriendelijk tegen die drie ‘verdwaalde’ Hollanders en bij een volgend bezoek aan Lo stappen zeker weer binnen in deze oude bruine kroeg.

Facebookpagina Café de Engel

De drie recentste berichten

Op deze pagina hebben wij alle relevante informatie voor een bezoek aan dit belfort verzameld. Om dit actueel te houden zijn wij continu op weg naar één van de 56 belforten die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan. Hieronder de recentste toevoegingen.

Bezoek Belfort van Dendermonde 2023

Bezoek Belfort van Dendermonde 2023

Bezoek Belfort van Dendermonde 2023 Het was Rein gelukt om contact te leggen met Patrick Segers, het diensthoofd Toerisme in Dendermonde en een afspraak te maken voor de bezichtiging van het Belfort. Niet alleen Patrick stond ons voor het Belfort en Stadhuis op te...